Friday, October 14, 2011

Ülesanne 4

Ekraanilugeja vs ekraanisuurendus

Kuna viimasel ajal on mul olnud palju kokkupuuteid just nägemispuuetega inimestega, siis valisin ka neile mõeldud tooted: ekraanilugeja ja ekraanisuurenduse.

Ekraanilugeja (screen reader) on enamasti tarkvarasüsteem (on ka eraldi riistvaralisi lugemisseadmeid), mis püüab tuvastada ekraanile kirjutatud teksti. Tulemus saadetakse kas kõnesüntesaatorile (heliväljund), punktkirjamonitorile või -printerile. Ekraanilugeja on eelkõige abivahendiks pimedatele või raske nägemispuudega inimestele. Ka essees sai räägitud, kui oluline on, et infotehnoloogilised võimalused oleksid võrdsed kõigile - ekraanilugeja aitab pimedatel inimestel kasutada võimalusi välismaailmaga suhtlemiseks läbi arvuti.

Ekraanisuurendus aga töötab virtuaalluubi põhimõttel ning on mõeldud eelkõige vaegnägijate abivahendiks. Ekraanisuurendust kasutades suurendataksev ajalikku ekraaniosa (enamasti 2-16 korda). Vahel ühendatakse suurendaja ekraanilugejaga ja loetakse suurendatav ekraaniosa ka helikujul ette.

Ekraanilugeja kasutamiseks mõeldud programmid on aga suhteliselt kallid.Kõige paremaks lahenduseks võiks olla Mac'i ostmine, kus on alates versioonist 10.4 kaasas juba täismahuline ekraanilugeja - Voice Over, aga paraku on see üsna kõrge hinnaga.
Ekraanisuurendust on võimalik nii osta kui ka tasuta alla laadida.

Ekraanisuurendusega aga kaasnevad omad probleemid: suurendatav kiri võib muutuda häguseks ning koledaks ja seda on raske lugeda. Samuti võib olla raske teksti fokusseerida, sest programm võib seda teha automaatselt. Ekraanilugeja miinuseks meie jaoks on see, et paljud programmid ei ole veel eesti keele toega.

Mõlemal abivahendil on omad head ja halvad küljed, kuid jälgides, kui kiiresti tehnoloogia areneb, arvan, et varsti on mõlemad abivahendid hästi kättesaavad.

Kasutatud allikas:
http://beta.wikiversity.org/wiki/Haridustehnoloogia_ja_erivajadustega_inimesed/Tugitehnoloogia

No comments:

Post a Comment