Friday, October 14, 2011

IT ja erivajadusega inimene

Infotehnoloogia on mõiste, milleta tänapäeval enam arenenud ühiskonnas keegi läbi ei saa.  Ma arvan, et keegi meist ei suudaks kujutada ette elu ilma arvutite ja telefonideta. Mäletan selgelt oma lapsepõlvest, kuidas meile toodi koju arvuti. Olin alles päris väike ja ei osanud sellega veel midagi teha. Peale pikka ja rahulikku juhendamist suutsin tasapisi iseseisvalt arvutit kasutama hakata. Keegi meist ei ole süninud arvuti taga või nutitelefon käes. Kui meiegi õpime samm-sammult uusi infotehnoloogilisi vahendeid kasutama, siis miks arvatakse, et sellega ei saa hakkama erivajadustega inimesed?
Internet toob tänapäeval meile koju kätte tohutud ressursid. Erivajadustega inimeste jaoks on võib olla arvuti ning interneti kasutamine ainsaks ukseks välismaailmaga suhtlemisel. Infotehnoloogia on arenenud nii kaugele, et läbi interneti on meil peaaegu kogu maailm kättesaadav. Eriti ilmekalt kogen seda hetkel ka ise, kuna Koreas viibides tunnen end justkui isolatsioonis (sest kuna ma keelt ei oska, ei saa ka ümbritsevast aru). Läbi interneti aga saan siiski kursis olla maailmas toimuvaga. Mis kõige olulisem – läbi interneti on võimalus suhelda.
Väga positiivseks sammuks loeksin ka seda, et üha enam mõeldakse välja uusi abivahendeid, et kõigil oleks võimalik arvutit kasutada (näiteks pimedatele on erinevad programmid, mis loevad veebilehekülgedel olevat infot, lõpetades punktkirja klaviatuuriga). Samuti tekib internetti üha enam portaale, mis on mõeldud just erivajadustega inimestele (juhtusin kogemata kuulama inglise keelset raadiot, mis on mõeldud pimedatele ning kättesaadav ainult interneti vahendusel).
Ka hariduse ja tööhõive kohapealt ei saa me infotehnoloogiat kõrvale jätta. Üha enam kasutatakse internetipõhist õppimist. Hea näitena võiksin välja tuua Khan Academy (mida hetkel küll kahjuks veel eesti keelsena kasutada ei saa), kuid mis annab võimaluse kodus õppimiseks. Rääkimata sellest, et järjest tekib juurde võimalusi e-õppe läbi haridust omandada. Üha enam tuleb mulle postkasti ka tööpakkumisi, kus on vajalik ainult arvuti, interneti ja telefoni olemasolu – tööd saab teha rahulikult kodus. See on võimalus näiteks liikumispuudega inimesel end täisväärtusliku kodanikuna tunda – ta saab töötada kodus.
Arvan, et infotehnoloogia on tulevikus üheks eripedaoogika lahutamatuks osaks just seetõttu, et ta toob meile kätte tohutud ressursid. IT annab võimaluse olla kaasatud.

No comments:

Post a Comment